måndag 31 maj 2010

analys av skomakeri

(då skorna inte är klara kan jag inte skriva något om resultatet, detta redovisas istället muntligt)


genomförande och analys:

när jag började resan mot skapandet av ett par skor i trä visste jag inte mycket om någonting. vilka träslag som är lämpliga eller vilka verktyg jag skulle komma att använda.
jag har valt att istället för att läsa någon litteratur eller kolla upp "det rätta" sättet att göra skor fråga mig själv och de i min närhet om vad som är viktigt i känsla och komfort vad gäller skor.
jag har fått mycket hjälp bara av mina klasskamraters erfarenheter. Maria exempelvis delgav mig redan bland de första dagarna att hon hade köpt ett par träskor en gång som hade väldigt svag ovansida och detta medförde att skorna var svåra att använda då de inte kändes stabila. skor i trä blir ju logiskt ganska tunga och därför insåg jag att det var viktigt att formge skorna så att de skulle komma att sitta fast bra på foten och kännas starka.
när jag sen började med utformningen av träet använde jag mig av ett par gamla skor som är oerhört sköna och har en lagom brant lutning.
då jag beräknade lite i överkant när jag sågade till mina träbitar fick jag en bit att kunna göra ett par testskor i, något jag är oerhört tacksam över. jag sågade till både runt om och själva lutningen på bandsågen och slipade sen till formerna på slipmaskin. det som slog mig då var att det är lätt att slipa bort för mycket då det går oerhört fort. exempelvis fick jag inget stöd alls för hålfoten då jag inte märkt ut detta tillräckligt bra. jag valde därför att slipa måttligt på maskin på de riktiga skorna utan slet istället med sandpapper för hand och provade hela tiden hur det kändes mot fötterna.
under projektets gång har mycket i designen ändrat sig allteftersom skorna växt fram. jag valde att arbeta i björk då jag ville ha ett ljust och relativt hårt men lättarbetat material. jag hade från början tänkt att bygga upp någon form av mjuk sula att vila foten mot men när jag fått till formen och slipat skon i några dagar(!) kändes den så fantastiskt skön mot foten att jag inte ville förstöra känslan av trä mot hud med en sula. andra idéer som också ändrats ur ren design och smak-synpunkt var att jag från början tänkt måla rött i hålen och fästa en metallbricka framtill på skon. jag kunde inte göra det, jag blev förälskad i björken och ville inte på något sätt förstöra känslan av renhet som den utstrålade.
jag hade också valt att ha ett rött skinn som ovansida men då jag klippte ut och testade skon i en kraftig grön canvas sa magkänslan mig att detta, detta var kärlek. jag skrotade iden om skinnet och bestämde mig för att använda canvas som jag kommer förstärka med ett eller två lager mellanlägg och kanske lite sömmar.
jag är nöjd med mina val och jag har lärt mig oerhört mycket om trä och dess egenskaper, olika verktyg att använda och om ytbehandling. då jag inte är helt klar med skon och inte fäst tyget på trät kan jag inte analysera den biten ännu.

det har varit ett roligt och oerhört lärorikt projekt som fått mig att tycka om trä lite mer. jag tror det är viktigt att känna passion inför sina projekt och att göra skåp, skålar eller liknande mer "klassiska" träslöjdsprojekt inspirerar mig inte särskilt mycket och jag har svårt att finna glädje i att ge av mig själv i den typen av arbeten. detta är något jag tror är viktigt att tänka på även i skolslöjden. vi har alla olika intressen och saker som vi tycker om vilket givetvis gör att vi har olika infallsvinklar. jag tror man måste vara mer öppen för att kunna inspirera eleverna att känna glädje i sitt skapande. låta dem skapa utan begränsningar.
jag tror också det är viktigt att likt jag kunna frångå vad man tänkt från början under projektets gång. att formge under tiden lika mycket som man formgett innan. inte hindras av sina tidigare skisser och idéer utan växa i de nya som uppstår.

fredag 28 maj 2010

bildbevis

okej, jag ska för en gång skull låta bilderna tala.


såhär var min första tanke i onsdagsmorse om skornas ovansida.

men mitt slutgiltiga beslut var nästa ide, nämligen detta!

såhär långt kom jag i onsdags med att klippa nån form av mall i ett skräp-tyg i skolan.
på slutet av dagen i onsdags när jag insåg att bussarna till borås inte går så ofta började jag min smyckeskollektion ;)
1 halsband och två par örhängen från spillbitar. nej jag kan inte slänga NÅGOT.

gjorde ett nytt mönster på torsdagen, det första blev inte så som jag ville helt.

test1 att lyfta foten, känns bra!

test2

där bakom trädet där lamporna lyser vilar mina skor i trygga händer tills på onsdag.


nu har jag dock ett litet problem som kommer få vänta snällt tills nästa vecka. jag delger. skinnet är väldigt mjukt och jag insåg att jag skulle behöva göra två lager med mellanlägg och en del stärkande sömmar, nemas problemas.
tills jag upptäckte att skinnet inte räcker! det såg ju så mycket ut men jag får verkligen inte ihop det.

och då kommer jag till den tanken som slog mig när jag klippte provet i det gröna tyget. nämligen att tusan vad snyggt det här var!
så nu kan jag inte bestämma mig för om jag ska köra på det gröna canvas-tyget vändsytt och med kanske ett broderi i svart någonstans. och med möjligtvis dubbelt mellanlägg. eller så.
eller om jag ska köra ett lager skinn med grön canvas på insidan med mellanlägg emellan. humdidum.


ska sova på det några nätter, så ska jag på riktigt göra skåp nu i helgen!

onsdag 26 maj 2010

skomakaren på andra sidan gatan.

var hos skomakaren idag. som visst inte öppnade förens tio. två gamla äkta skomakar-gubbar stod där bakom disken i den ytterst minimala skomakar-verkstaden. de log lite åt mina skor men tyckte det var jätteroligt. jag var bara tvungen att slipa av lite på klacken så nu lämnar jag in dom imorgon eller på fredag. men det innebär att jag måste göra ovansidan innan dess för att hinna få tillbaka dem i tid. men det är så fantastiskt! imorse kom jag på hur det skulle se ut. bara sådär. apropå ingenting! jag älskar när sånt händer.
dock fick jag typ inget gjort idag. bara göra om gammalt. slipa lite mer, lacka en gång till... segare än döden. ingen bra dag alls. hade mer lust att sitta på sängkanten och stirra in i väggen än att åka till skolan och jobba.
men mot slutet av dagen(kvällen) började jag iaf klippa ut mönster och ett test-tyg till hur själva ovansidan ska se ut. hoppas det blir bra nu bara... lägger upp bilder imorn, är nära en trötthetskollaps.

tisdag 25 maj 2010

up to date.

okej, så var var vi. lördag var slipdag. skorna var lena som en babyrumpa vid hemfärden. men det hjälper inte så mycket om man på måndagen upptäcker att det diffar 4 mm i höjd på de två. gör om gör rätt. bara att slipa ner den för höga skon och finputsa om :(


sen var det träspackel och pensel som skulle införskaffas. på AB trä hade de inget specifikt björk-spackel utan bara olika nyanser av brunt men jag tänkte att den ljusa nyansen borde bli bra. tillbaka, smeta på, låta torka, slipa ännu lite mera.



det blev inte tipen-topen bra men jag tror nog inte det är något man lägger märke till för det är så små flisor.

sen var det äntligen dags för den efterlängtade lackningen! det blev skit. eller såhär, det är inte lätt att minnas allt det där fina man lärt sig om träets egenskaper just när man håller på med det. men alla fibrer ställde sig upp av fukten och skon blev raspig som en igelkott. bara fortsätta slipa nån timme till eller så då. sen lacka igen.

blev kanske lite för blanka men jag är nöjd!

under tiden lacken torkade började jag med metallen jag tänkt fästa framtill på skon. hade planer på att göra små små bubblor i metallen men föll mer för bokstavs-stansarna när jag väl började. jag är ju en kvinna av ord. så jag lekte lite på en provbit med bubblor och bokstäver men bestämde mig för att bara ha text, och orden, som är tagna från boken white oleander, är även namnet på min kollektion.
'loneliness is the human condition'.
muntert.


dock har jag lite funderingar över om det kommer se lite ghetto-trashigt ut med metallen, skorna är ju så fina som de är. likaså har jag skkrotat idéen om att måla rött i hålen, jag älskar björken som den är!

sen idag skulle jag passa på att gå till skomakaren på andra sidan gatan då jag var hemma i borås för vfu. han hade tyvärr bara öppet ons-fredag så jag måste helt enkelt prioritera att vara kvar hemma en timme extra imorgonbitti och gå till honom vid åtta. jag missar basgruppsamtalet men hoppas det ska gå bra ändå, är på mycket god väg.

just ja, jag glömde den lilla detaljen med ovansidan på skon som vållet mig mycket tankebry. jag har funderat och tänkt hur mycket som helst. hade turen(!) att hitta en läderkjol och jacka för 30 pix på kvibergs marknad som jag tänkte slasha för att få fram något bra ja...

har nog efter många och långa diskusioner med alla i min närhet kommit fram till att på något vänster fläta remmar som man knyter och virar som någon form av jesus-sandal. skinnet är ganska tunt och oerhört mjukt så jag vet inte om jag borde förstärka det och sy ihop två-tre lager tillsammans kanske?
detta blir ett senare problem. eftersom jag jobbat på en del på både kvällar och helg har jag tiden på min sida och tänkte hinna med lite rester de kommande dagarna.

tjipohej!

bluetooth-plupp

woopdidudeli vad bra teknik kan vara ibland, iallafall om man förstår vad det är man håller på med. jag gör sällan det men är tacksam för stinas ulf. eller för poängen att det kanske är bra att ladda hem sonyericsson-pc suite istället för nokia-pc suite om man har en ericsson-mobil.. men nog om detta, bilderna från förra veckan finns nu på min dator och alldeles strax här. skulle på en höft datera dem till torsdag-lördag.
sen ska jag leta efter min riktiga kamera så kan nästa inlägg uppdatera er om denna veckan, ordning och reda!


torsdag: oerhört effektiv! sågade planka, limmade, sågade och slipade "test-skor", sågade "riktiga" skor, och borrade.

borra "ost"-hål som alla tycker det ser ut som.



såhär ser min bänk ut, kreativt kaos brukar jag välja att kalla det.

lördag bjöd på solsken och jag satt ute och slipade. vid närmare eftertanke var det vad jag gjorde hela lördagen. slipade!


stay tuned för snart kommer ett inlägg till. hoppas jag. om jag hittar kameran.

söndag 23 maj 2010

no pics.

kan inte hitta usb-kabeln till min mobil så jag kan inte lägga över några bilder :(
men jag kan lova att det hänt grejer i helgen alltså. skon är relativt formad och enormt putsad.
imorgon ska jag tänka ut hur ovansidan ska se ut, köpa träspackel och nubb och kanske hinna lacka dem. tisdag blir det en tripp till skomakaren för då har jag vfu här i borås. sen blir det att faktiskt göra ovansidan, hm.
trök utan bilder men jag hoppas jag kan få fram den där kabeln nån gång, eller om det är någon som har en till en sonyericsson-mobil vore jag tacksam.

onsdag 19 maj 2010

björkpjucks.

lång startsträcka idag. gick hellre och gömde mig någonstans med min nya fritidssysselsättningen broderi. men till slut. efter mycket om och pust fick jag fatt i världens tyngsta björkbit som så småningom ska bli ett par schyssta pjucks.
picturetime!



pajade skor som ska användas som mall.
kände att outfiten kanske inte passade dagen.
men är man fashion så är man....


plankan. sågad och hyvlad.


nu ska jag sova min skönhetssömn och finna energi.

onsdag 12 maj 2010

en tornado...

...undrar jag om det gått genom skolans sysal. herremingud vad det var fel på ALLA symaskiner jag provade idag. verkligen tålamodsprövande dag. plus att det däringa som ska stå ut på klänningen inte står ut alls lika fint som det gjorde på toilen. och att jag inte ens hann hälften så långt som jag borde ha gjort trots tretton timmar straight i skolan. nu är jag trött men tyckte ändå det kändes viktigt att blogga lite och läsa igenom frågorna till tentan igen.. och kika liiiiite i boken. men bara lite.
men jag förstår inte varför jag inte redan sover.



sy vadd-fyllning


såhär lämnades klänningen vid hemfärd.



imorgon blir det tenta-skrivning så tar jag resten på fredag, lördag och kanske söndag. men helst bara fredag :)
tjillevipp!

tisdag 11 maj 2010

sysajag

har påbörjat mitt sidoprojekt i det egna projektet. att sy en klänning ur min kollektion. det har definitivt krävt lite mer tankeverksamhet och pill än väntat men jag är nu på god väg. har varit fruktansvärt dålig på att dokumentera det hela med foto men en bild på toilen jag sydde klart idag blev det i alla fall. dock när den var långt ifrån färdig. och nu har jag ju sprättat upp den för att kunna markera ändringar på mönstret. aja. det blir nog bra. imorgon ska jag börja sy i det riktiga tyget. scary....


hemsk toile.

söndag 9 maj 2010

checka in skorna

bild från china fashion week


jag vill göra minst tio par skor! det måste jag väl ändå hinna ;)

fredag 7 maj 2010

jag är bara såååå rätt ute, enligt elle. fast mina kommer bli dunders så mycket mer grymma. man bör inte svära på sin skolblogg va? äsch.


tre blogginlägg på två dagar. jag lovar. jag ska lugna ner mig...

snygga klackar...

...ja man tackar!

torsdag 6 maj 2010

projektplan individuellt projekt

Loneliness is the human condition

Författare: Frida Arvidsson
Handledare: Jonas Hermansson

Inledning

Jag designade nyligen en kollektion kläder med inspiration från sexleksaker. En kollektion fylld av roliga former, ytor och strukturer. Det enda jag kunde tänka på dock var hur snygga skor jag skulle kunna göra ur denna inspiration. Och för att citera en kompis och samtidigt slå hål på våran 'sanning' : ”Men skor får jag liksom köpa för det kan jag inte göra själv”
Jag ska göra mina egna skor. I trä.

Planen är att också hinna sy upp ett av plaggen ur kollektionen. Kanske en hel outfit. Kanske göra en huvudbonad. Men jag ska försöka hålla i mina hästar och inte ta mig vatten över huvudet.


Bakgrund

Skor är min svaghet. Om jag kan stoltsera med att jag i princip aldrig köper kläder är skor min ”akilles-häl”. Jag vill göra mina alldeles egna skor, som ser ut så som jag vill att de ska se ut.


Syfte

Jag vill utvecklas i mitt skapande och i min designkunskap. Jag har aldrig varken designat eller tillverkat skor. Även att arbeta i trä är något jag vill utvecklas i.


Frågeställning

Just nu är allt bara ett stort frågetecken. Hur gör man skor? Vilket träslag är funktionsmässigt bäst? Inte för tungt men ändå starkt nog. Kan man få hjälp av en skomakare med klackning? Vilka metoder ska jag använda mig av? Vad är viktigt att tänka på? Vad för material ska jag använda till ovansidan på skon? Läder? Oj, en snilleblixt, kanske sticka och filta på samma sätt som jag gjort till vissa plagg i kollektionen? Hur fäster jag detta? Ska jag ha någon form av mjuk dyna eller ska foten vila direkt på träet? Vilken ytbehandling vill jag använda/är mest hållbar?
Givetvis kommer det komma frågeställningar angående konstruktionen av mitt plagg också men detta ser jag som en enklare nöt att knäcka. Det löser sig alltid.


Metod

Jag har ingen aning om hur jag ska gå till väga. Kanske ska man svarva klacken? Skulptera fram på annat sätt? Många frågor jag hoppas få svar på. Kanske ska jag gå till en skomakare först och prata skor. Eller leta upp en skodesigner att fråga. Många vägar att gå, ett mål att nå.


Tidsplan

Jag hörde att vi har ca 100 timmar på oss till detta projekt. Jag har ingen aning hur lång tid det kan tänkas ta mig att göra ett par skor. Jag vet inte än hur de ska se ut heller så först måste jag börja med designen. Skissa och fundera.
Allt jag vet är att den 2/6 ska detta ställas ut, så den 2/6 är jag klar. Hur jag tar mig dit och vad som kommer ställas ut kan ändras under arbetets gång.